Pogodne Przedszkole w Luboniu

Jadłospis

JADŁOSPIS - WRZESIEŃ
PRZEDSZKOLE
PONIEDZIAŁEK 02.09
ŚNIADANIE:
Chleb pszenno żytni, masło, szynka drobiowa, ser żółty, sałata, pomidor, natka pietruszki, ogórek
zielony /1,6,7/
Napar z rumianku i malin
II ŚNIADANIE: Kisiel owocowy, chrupki kukurydziane, jabłko, marchew
OBIAD:
Zupa: Ogórkowa z ziemniakami /7,9/
Drugie danie: Naleśniki z serkiem waniliowym i powidłami śliwkowymi /1,3,7/
Kompot z jabłek i śliwek
WTOREK 03.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni ,masło, schab pieczony , pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewka,
ogórek zielony, pomidor /1,3,6,7/
Napar mięta z koprem włoskim
II ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z bananem i kokosem /1,7/
OBIAD:
Zupa: Krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki /1,9/
Drugie danie: Kurczak duszony w jarzynach, kasza bulgur, surówka meksykańska /1/
Woda niegazowana z cytryną
ŚRODA 04.09
ŚNIADANIE: Bułka grahamka, masło, twarożek z rzodkiewką , konfitura wiśniowa , ogórek zielony,
szczypiorek, pomidor /1,7/
Kakao na mleku /7/
II ŚNIADANIE: Jogurt naturalny z musli, jabłko /1,7/
OBIAD:
Zupa: Pomidorowa z ryżem /9/
Drugie danie: Kotlet schabowy w panierce z siemieniem lnianym, gotowane ziemniaki z koperkiem,
surówka z białej kapusty marchewki i jabłka /1,3/
Lemoniada
CZWARTEK 05.09
ŚNIADANIE: Chleb żytni, masło , pasta rybna z makreli z koperkiem i natką pietruszki, sałata, ogórek
zielony, pomidor, szczypiorek /1,4,7/
Herbata owoce leśne
II ŚNIADANIE: Ryż na mleku z pieczonym jabłkiem i gruszką /7/
OBIAD:
Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem /1,9/
Drugie danie: Gulasz wieprzowy z papryką i cukinią, kasza gryczana ,surówka z buraczków i jabłka
Kompot wieloowocowy
PIĄTEK 06.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło, jajko gotowane, pasta drobiowo-warzywna, szczypiorek,
pomidor, ogórek zielony, czerwona papryka /1,3,7/
Napar malina z rumiankiem
II ŚNIADANIE: Płatki jaglane na mleku z sosem wiśniowym /7/
OBIAD:
Zupa: Kalafiorowo brokułowa z koperkiem /7,9/
Drugie danie: Ziemniaki gotowane z koperkiem, twarożek ze śmietanką i szczypiorkiem, warzywa do
chrupania /1,7/
Napar z mięty z cytryną
PONIEDZIAŁEK 9.09
ŚNIADANIE:Chleb pszenno żytni, masło, szynka drobiowa , ser biały krojony, szczypiorek, ogórek
zielony, pomidor /1,6,7/
Napar melisa z miętą
II ŚNIADANIE: Kaszka manna na mleku z bananem /1,7/
OBIAD:
Zupa: Jarzynowa /9/
Drugie danie: Leczo warzywne / papryka , cukinia, dynia, czerwona fasolka/, pyzy drożdżowe , ogórek
kiszony/1,3,7/
Napój: Lemoniada
WTOREK 10.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło, ser żółty, pasta hummus ,ogórek kiszony, rzodkiewka,
pomidor, szczypiorek /1,7/
Herbata rooibos
II ŚNIADANIE: Jabłko, gruszka, marchew, wafle kukurydziane z powidłami śliwkowymi
OBIAD:
Zupa: Ogórkowa /9/
Drugie danie: Kotlet z kurczaka, ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem /1,3/
Kompot wieloowocowy
ŚRODA 11.09
ŚNIADANIE: Bułka grahamka, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, serek waniliowy, rzodkiewka,
ogórek zielony, pomidor /1,3,7/
Kakao na mleku /7/
II ŚNIADANIE: Kaszka kukurydziana na mleku z żurawiną /7/
OBIAD:
Zupa: Krem dyniowo ziemniaczany z prażonymi pestkami dyni /7,9/
Drugie danie: Gotowany kurczak, sos potrawkowy, ryż , surówka koperkowa /1,7/
Napar z maliny i rumianku
CZWARTEK 12.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło, kiełbaska parzona , pasta warzywna, ogórek zielony, pomidor,
rzodkiewka, szczypiorek /1,6,7/
Napar z lipy i rumianku
II ŚNIADANIE: Budyń śmietankowy z musem owocowym /7/
OBIAD:
Zupa: Zupa fasolowa z ziemniakami /9/
Drugie danie: Pierogi leniwe, sos jogurtowy, surówka z marchewki i brzoskwini /1,3,7/
Lemoniada
PIĄTEK 13.09
ŚNIADANIE: Chleb żytni, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, konfitura z czarnej porzeczki, ogórek
zielony, rzodkiewka, pomidor /1,3,7/
Napar malina z koprem włoskim
II ŚNIADANIE: Jogurt naturalny z sosem daktylowym, wafelki kukurydziane /7/
OBIAD:
Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienna i natką pietruszki /1,9/
Drugie danie: Pulpety z ryby w sosie koperkowym, puree ziemniaczano marchewkowe, surówka z
kiszonej kapusty i jabłka z natką pietruszki /1,3,4,7/
Herbata rooibos
PONIEDZIAŁEK 16.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło, szynka drobiowa, ser żółty , ogórek zielony, sałata, pomidor
/1,6,7
Napar melisa z owocami leśnymi
II ŚNIADANIE: jabłko, śliwki, rogal z miodem /1,7/
OBIAD:
Zupa: Pomidorowa z makaronem /1,9/
Drugie danie: Makaron tagliatelle w sosie serowo śmietanowym z brokułami i zielonym groszkiem/1,7/
Lemoniada
WTOREK 17.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni ,masło , pasta jajeczna z koperkiem, pasta z makreli wędzonej z natką
pietruszki,, ogórek zielony, pomidor /1,3,4,7/
Napar mięta z cytryną i miodem
II ŚNIADANIE: jabłko, gruszka, chrupki kukurydziane
OBIAD:
Zupa: Barszcz ukraiński z białą fasolką /7,9/
Drugie danie: Kotlet schabowy w panierce kukurydzianej, gotowane ziemniaki z koperkiem sałatka z
ogórków kiszonych /1,3/
Napar z lipy i malin
ŚRODA 18.09
ŚNIADANIE: Bułka grahamka, masło, szynka drobiowa, pasta daktylowo - czekoladowa, ogórek zielony,
rzodkiewka, pomidor /1,6,7/
Kakao na mleku /7/
II ŚNIADANIE: Wafle ryżowe z powidłami śliwkowymi, arbuz, jabłko, banan
OBIAD:
Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem /1,9/
Drugie danie: Gołąbki z sosem pomidorowym, puree ziemniaczane z koperkiem /1,3,7/
Kompot wieloowocowy
CZWARTEK 19.09
ŚNIADANIE: Chleb żytni, masło, pasztet drobiowy, miód, sałata, ogórek zielony , ogórek kiszony,
pomidor /1,7/
Napar malina z melisą
II ŚNIADANIE: Płatki owsiane z siemieniem lnianym gotowane na mleku mus śliwkowy /1,7/
OBIAD:
Zupa: Grochowa / 7,9/
Drugie danie: Strogonow drobiowy z pieczarkami, ogórkiem kiszonym i papryką, kasza pęczak /1/
Kompot jabłkowy
PIĄTEK 20.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni , masło , twaróg z olejem lnianym i koperkiem, jajko gotowane,
pomidor, ogórek zielony, szczypiorek /1,3,7/
Herbata roiboos z cytryną
II ŚNIADANIE: bułka maślana z masłem i konfiturą truskawkową, jabłko, gruszka /1,7/
OBIAD:
Zupa: Ogórkowa z koperkiem /7,9/
Drugie danie: Kotlet rybny w panierce z sezamem, gotowane ziemniaki z koperkiem, surówka z białej
kapusty jabłka marchewki i kukurydzy /1,3,4/
Kompot z jabłek gruszek i śliwek
PONIEDZIAŁEK 23.09
ŚNIADANIE:Chleb pszenno żytni, masło , kiełbaska parzona,ser żółty, pomidor, ogórek zielony, natka
pietruszki /1,6,7/
Napar mięta z koprem włoskim
II ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku z bananem i żurawiną /1,7/
OBIAD:
Zupa: Krem z ziemniaków i kalafiora z grzankami /1,7,9/
Drugie danie: Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym z zielonym groszkiem/1,4/
Lemoniada
WTOREK 24.09
ŚNIADANIE: Bułka grahamka, masło, twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką, konfitura wiśniowa
ogórek zielony, pomidor /1,7/
Napar malina z rumiankiem
II ŚNIADANIE: Kisiel owocowy , wafle kukurydziane jabłko, gruszka
OBIAD:
Zupa: Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami /9/
Drugie danie: Domowy kotlet mielony, gotowane ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty
marchewki i jabłka /1,3/
Herbata rooibos z cytryną
ŚRODA 25.09
ŚNIADANIE: Chleb żytni, masło, szynka drobiowa, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek zielony,
szczypiorek, pomidor /1,3,6,7/
Kawa zbożowa na mleku /1,7/
II ŚNIADANIE: jogurt naturalny z musli, jabłko, śliwki, /1,7/
OBIAD:
Zupa: Szczawiowa z jajkiem /3,9/
Drugie danie: Pieczona pałka kurczaka ,puree ziemniaczane, marchewka tarta/7/
Kompot z jabłek i porzeczek
CZWARTEK 26.09
ŚNIADANIE: Chleb żytni, masło , pasta warzywna z serem feta, schab pieczony, ogórek zielony, ogórek
kiszony, czerwona papryka /1,6,7/
Napar melisa z miętą
II ŚNIADANIE: Jaglanka na mleku z bananem i kokosem /7/
OBIAD:
Zupa: Rosół z lanymi kluskami /1,3,9/
Drugie danie: Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, ryż, surówka z selera i jabłka /1,3,9/
Napar z malin i lipy
PIĄTEK 27.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło, pasta rybna z koperkiem, powidła śliwkowe, ogórek zielony,
natka pietruszki, pomidor /1,4,7/
Herbata owoce leśne
II ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z żurawiną, jabłko, gruszka, marchew
OBIAD:
Zupa: Jarzynowa z zielonym groszkiem /9/
Drugie danie: Naleśniki z dodatkiem mąki orkiszowej, serek waniliowy z bananem, sos owocowy /1,3,7/
Kompot z jabłek i wiśni
** Firma LOSIR zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie
ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH:
1 – ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, 2 – SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3 – JAJA I PRODUKTY POCHODNE, 4 – RYBY I PRODUKTY POCHODNE, 5 – ORZESZKI ZIEMNE
(ARACHIDOWE)
6 – SOJA I PRODUKTY POCHODNE, 7 – MLEKO I PRODUKTY POCHODNE, 8 – ORZECHY, 9 – SELER
I PRODUKTY POCHODNE, 10 – GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE, 11 – NASIONA SEZAMU I
PRODUKTY POCHODNE
12 – DWUTLENEK SIARKI, 13 – ŁUBIN, 14 – MIĘCZAKI


JADŁOSPIS - WRZESIEŃ
PRZEDSZKOLE – dieta bezglutenowa
PONIEDZIAŁEK 02.09
ŚNIADANIE:
Pieczywo bezglutenowe, masło, szynka drobiowa, ser żółty, sałata, pomidor, natka pietruszki, ogórek
zielony /6,7/
Napar z rumianku i malin
II ŚNIADANIE: Kisiel owocowy, chrupki kukurydziane, jabłko, marchew
OBIAD:
Zupa: Ogórkowa z ziemniakami /7,9/
Drugie danie: Naleśniki bezglutenowe z serkiem waniliowym i powidłami śliwkowymi /3,7/
Kompot z jabłek i śliwek
WTOREK 03.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe ,masło, schab pieczony , pasta jajeczna ze szczypiorkiem,
rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor /3,6,7/
Napar mięta z koprem włoskim
II ŚNIADANIE: Płatki jaglane na mleku z bananem i kokosem /7/
OBIAD:
Zupa: Krupnik z kaszą jaglaną i natką pietruszki /9/
Drugie danie: Kurczak duszony w jarzynach, kasza gryczana, surówka meksykańska
Woda niegazowana z cytryną
ŚRODA 04.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, twarożek z rzodkiewką , konfitura wiśniowa , ogórek
zielony, szczypiorek, pomidor /7/
Kakao na mleku /7/
II ŚNIADANIE: Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi, jabłko /7/
OBIAD:
Zupa: Pomidorowa z ryżem /9/
Drugie danie: Kotlet schabowy w panierce kukurydzianej z siemieniem lnianym, gotowane ziemniaki z
koperkiem, surówka z białej kapusty marchewki i jabłka /3/
Lemoniada
CZWARTEK 05.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło , pasta rybna z makreli z koperkiem i natką pietruszki,
sałata, ogórek zielony, pomidor, szczypiorek /4,7/
Herbata owoce leśne
II ŚNIADANIE: Ryż na mleku z pieczonym jabłkiem i gruszką /7/
OBIAD:
Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem bezglutenowym /9/
Drugie danie: Gulasz wieprzowy z papryką i cukinią, kasza gryczana ,surówka z buraczków i jabłka
Kompot wieloowocowy
PIĄTEK 06.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, jajko gotowane, pasta drobiowo-warzywna, szczypiorek,
pomidor, ogórek zielony, czerwona papryka /3,7/
Napar malina z rumiankiem
II ŚNIADANIE: Płatki jaglane na mleku z sosem wiśniowym /7/
OBIAD:
Zupa: Kalafiorowo brokułowa z koperkiem /7,9/
Drugie danie: Ziemniaki gotowane z koperkiem, twarożek ze śmietanką i szczypiorkiem, warzywa do
chrupania /7/
Napar z mięty z cytryną
PONIEDZIAŁEK 9.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, szynka drobiowa , ser biały krojony, szczypiorek, ogórek
zielony, pomidor /6,7/
Napar melisa z miętą
II ŚNIADANIE: Kaszka ryżowa na mleku z bananem /7/
OBIAD:
Zupa: Jarzynowa /9/
Drugie danie: Leczo warzywne / papryka , cukinia, dynia, czerwona fasolka/, kasza gryczana niepalona ,
ogórek kiszony /3,7/
Napój: Lemoniada
WTOREK 10.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, ser żółty, pasta hummus ,ogórek kiszony, rzodkiewka,
pomidor, szczypiorek /7/
Herbata rooibos
II ŚNIADANIE: Jabłko, gruszka, marchew, wafle kukurydziane z powidłami śliwkowymi
OBIAD:
Zupa: Ogórkowa /9/
Drugie danie: Kotlet z kurczaka, ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem /3/
Kompot wieloowocowy
ŚRODA 11.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, serek waniliowy,
rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor /3,7/
Kakao na mleku /7/
II ŚNIADANIE: Kaszka kukurydziana na mleku z żurawiną /7/
OBIAD:
Zupa: Krem dyniowo ziemniaczany z prażonymi pestkami dyni /7,9/
Drugie danie: Gotowany kurczak, sos potrawkowy, ryż , surówka koperkowa /7/
Napar z maliny i rumianku
CZWARTEK 12.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, kiełbaska parzona , pasta warzywna, ogórek zielony,
pomidor, rzodkiewka, szczypiorek /6,7/
Napar z lipy i rumianku
II ŚNIADANIE: Budyń śmietankowy z musem owocowym /7/
OBIAD:
Zupa: Zupa fasolowa z ziemniakami /9/
Drugie danie: Kluski ziemniaczane, sos jogurtowy, surówka z marchewki i brzoskwini /3,7/
Lemoniada
PIĄTEK 13.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, konfitura z czarnej porzeczki,
ogórek zielony, rzodkiewka, pomidor /3,7/
Napar malina z koprem włoskim
II ŚNIADANIE: Jogurt naturalny z sosem daktylowym, wafelki kukurydziane /7/
OBIAD:
Zupa: Krupnik z kaszą jaglaną i natką pietruszki /9/
Drugie danie: Pulpety z ryby w sosie koperkowym, puree ziemniaczano marchewkowe, surówka z
kiszonej kapusty i jabłka z natką pietruszki /3,4,7/
Herbata rooibos
PONIEDZIAŁEK 16.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, szynka drobiowa, ser żółty , ogórek zielony, sałata,
pomidor
/6,7/
Napar melisa z owocami leśnymi
II ŚNIADANIE: jabłko, śliwki, pieczywo bezglutenowe z miodem /7/
OBIAD:
Zupa: Pomidorowa z makaronem bezglutenowym /9/
Drugie danie: Makaron bezglutenowy w sosie serowo śmietanowym z brokułami i zielonym groszkiem
/7/
Lemoniada
WTOREK 17.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe ,masło , pasta jajeczna z koperkiem, pasta z makreli wędzonej z
natką pietruszki,, ogórek zielony, pomidor /3,4,7/
Napar mięta z cytryną i miodem
II ŚNIADANIE: jabłko, gruszka, chrupki kukurydziane
OBIAD:
Zupa: Barszcz ukraiński z białą fasolką /7,9/
Drugie danie: Kotlet schabowy w panierce kukurydzianej, gotowane ziemniaki z koperkiem, sałatka z
ogórków kiszonych /3/
Napar z lipy i malin
ŚRODA 18.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, szynka drobiowa, pasta daktylowo - czekoladowa, ogórek
zielony, rzodkiewka, pomidor /6,7/
Kakao na mleku /7/
II ŚNIADANIE: Wafle ryżowe z powidłami śliwkowymi, arbuz, jabłko, banan
OBIAD:
Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem bezglutenowym /9/
Drugie danie: Gołąbki z sosem pomidorowym, puree ziemniaczane z koperkiem /3,7/
Kompot wieloowocowy
CZWARTEK 19.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, pasztet drobiowy, miód, sałata, ogórek zielony , ogórek
kiszony, pomidor /7/
Napar malina z melisą
II ŚNIADANIE: Płatki ryżowe z siemieniem lnianym gotowane na mleku mus śliwkowy /7/
OBIAD:
Zupa: Grochowa / 7,9/
Drugie danie: Strogonow drobiowy z pieczarkami, ogórkiem kiszonym i papryką, kasza gryczana
Kompot jabłkowy
PIĄTEK 20.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe , masło , twaróg z olejem lnianym i koperkiem, jajko gotowane,
pomidor, ogórek zielony, szczypiorek /3,7/
Herbata roiboos z cytryną
II ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe z masłem i konfiturą truskawkową, jabłko, gruszka /7/
OBIAD:
Zupa: Ogórkowa z koperkiem /7,9/
Drugie danie: Kotlet rybny w panierce kukurydzianej z sezamem, gotowane ziemniaki z koperkiem,
surówka z białej kapusty jabłka marchewki i kukurydzy /3,4/
Kompot z jabłek gruszek i śliwek
PONIEDZIAŁEK 23.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło , kiełbaska parzona, ser żółty, pomidor, ogórek zielony,
natka pietruszki /6,7/
Napar mięta z koprem włoskim
II ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z bananem i żurawiną /7/
OBIAD:
Zupa: Krem z ziemniaków i kalafiora /7,9/
Drugie danie: Makaron bezglutenowy z tuńczykiem w sosie pomidorowym z zielonym groszkiem /4/
Lemoniada
WTOREK 24.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką, konfitura wiśniowa
ogórek zielony, pomidor /7/
Napar malina z rumiankiem
II ŚNIADANIE: Kisiel owocowy , wafle kukurydziane jabłko, gruszka
OBIAD:
Zupa: Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami /9/
Drugie danie: Domowy kotlet mielony, gotowane ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty
marchewki i jabłka /3/
Herbata rooibos z cytryną
ŚRODA 25.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, szynka drobiowa, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek
zielony, szczypiorek, pomidor /3,6,7/
Kakao na mleku /7/
II ŚNIADANIE: jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi, jabłko, śliwki, /7/
OBIAD:
Zupa: Szczawiowa z jajkiem /3,9/
Drugie danie: Pieczona pałka kurczaka , puree ziemniaczane, marchewka tarta/7/
Kompot z jabłek i porzeczek
CZWARTEK 26.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło , pasta warzywna z serem feta, schab pieczony, ogórek
zielony, ogórek kiszony, czerwona papryka /6,7/
Napar melisa z miętą
II ŚNIADANIE: Jaglanka na mleku z bananem i kokosem /7/
OBIAD:
Zupa: Rosół z makaronem bezglutenowym /3,9/
Drugie danie: Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, ryż, surówka z selera i jabłka /3,9/
Napar z malin i lipy
PIĄTEK 27.09
ŚNIADANIE: Pieczywo bezglutenowe, masło, pasta rybna z koperkiem, powidła śliwkowe, ogórek
zielony, natka pietruszki, pomidor /1,4,7/
Herbata owoce leśne
II ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z żurawiną, jabłko, gruszka, marchew
OBIAD:
Zupa: Jarzynowa z zielonym groszkiem /9/
Drugie danie: Naleśniki bezglutenowe , serek waniliowy z bananem, sos owocowy /3,7/
Kompot z jabłek i wiśni
** Firma LOSIR zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie
ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH:
1 – ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, 2 – SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3 – JAJA I PRODUKTY POCHODNE, 4 – RYBY I PRODUKTY POCHODNE, 5 – ORZESZKI ZIEMNE
(ARACHIDOWE)
6 – SOJA I PRODUKTY POCHODNE, 7 – MLEKO I PRODUKTY POCHODNE, 8 – ORZECHY, 9 – SELER
I PRODUKTY POCHODNE, 10 – GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE, 11 – NASIONA SEZAMU I
PRODUKTY POCHODNE
12 – DWUTLENEK SIARKI, 13 – ŁUBIN, 14 – MIĘCZAKI


JADŁOSPIS - WRZESIEŃ
PRZEDSZKOLE – dieta bezmleczna
PONIEDZIAŁEK 02.09
ŚNIADANIE:
Chleb pszenno żytni, masło klarowane, szynka drobiowa, konfitura truskawkowa, sałata, pomidor,
natka pietruszki, ogórek zielony /1,6/
Napar z rumianku i malin
II ŚNIADANIE: Kisiel owocowy, chrupki kukurydziane, jabłko, marchew
OBIAD:
Zupa: Ogórkowa z ziemniakami /7,9/
Drugie danie: Naleśniki na mleku ryżowym z musem jabłkowym i powidłami śliwkowymi /1,3/
Kompot z jabłek i śliwek
WTOREK 03.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni ,masło klarowane, schab pieczony , pasta jajeczna ze szczypiorkiem,
rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor /1,3,6/
Napar mięta z koprem włoskim
II ŚNIADANIE: Owsianka na mleku ryżowym z bananem i kokosem /1/
OBIAD:
Zupa: Krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki /1,9/
Drugie danie: Kurczak duszony w jarzynach, kasza bulgur, surówka meksykańska /1/
Woda niegazowana z cytryną
ŚRODA 04.09
ŚNIADANIE: Bułka grahamka, masło klarowane, szynka drobiowa , konfitura wiśniowa , ogórek zielony,
szczypiorek, pomidor /1,6/
Kakao na mleku ryżowym
II ŚNIADANIE: kisiel owocowy, jabłko
OBIAD:
Zupa: Pomidorowa z ryżem /9/
Drugie danie: Kotlet schabowy w panierce z siemieniem lnianym, gotowane ziemniaki z koperkiem,
surówka z białej kapusty marchewki i jabłka /1,3/
Lemoniada
CZWARTEK 05.09
ŚNIADANIE: Chleb żytni, masło klarowane , pasta rybna z makreli z koperkiem i natką pietruszki, sałata,
ogórek zielony, pomidor, szczypiorek /1,4/
Herbata owoce leśne
II ŚNIADANIE: Ryż na mleku ryżowym z pieczonym jabłkiem i gruszką
OBIAD:
Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem /1,9/
Drugie danie: Gulasz wieprzowy z papryką i cukinią, kasza gryczana ,surówka z buraczków i jabłka
Kompot wieloowocowy
PIĄTEK 06.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło klarowane, jajko gotowane, pasta drobiowo-warzywna,
szczypiorek, pomidor, ogórek zielony, czerwona papryka /1,3/
Napar malina z rumiankiem
II ŚNIADANIE: Płatki jaglane na mleku ryżowym z sosem wiśniowym
OBIAD:
Zupa: Kalafiorowo brokułowa z koperkiem /9/
Drugie danie: Ziemniaki gotowane z sosem koperkowym, jajko sadzone, warzywa do chrupania /1/
Napar z mięty z cytryną
PONIEDZIAŁEK 9.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło klarowane, szynka drobiowa , konfitura z czarnej porzeczki,
szczypiorek, ogórek zielony, pomidor /1,6/
Napar melisa z miętą
II ŚNIADANIE: Kaszka manna na mleku ryżowym z bananem /1/
OBIAD:
Zupa: Jarzynowa /9/
Drugie danie: Leczo warzywne / papryka , cukinia, dynia, czerwona fasolka/, kasza gryczana niepalona ,
ogórek kiszony/1,3/
Napój: Lemoniada
WTOREK 10.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło klarowane, schab pieczony, pasta hummus ,ogórek kiszony,
rzodkiewka, pomidor, szczypiorek /1,6/
Herbata rooibos
II ŚNIADANIE: Jabłko, gruszka, marchew, wafle kukurydziane z powidłami śliwkowymi
OBIAD:
Zupa: Ogórkowa /9/
Drugie danie: Kotlet z kurczaka, ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem /1,3/
Kompot wieloowocowy
ŚRODA 11.09
ŚNIADANIE: Bułka grahamka, masło klarowane, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, dżem malinowy,
rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor /1,3/
Kakao na mleku ryżowym
II ŚNIADANIE: Kaszka kukurydziana na mleku ryżowym z żurawiną
OBIAD:
Zupa: Krem dyniowo ziemniaczany z prażonymi pestkami dyni /9/
Drugie danie: Gotowany kurczak, sos potrawkowy, ryż , surówka koperkowa /1/
Napar z maliny i rumianku
CZWARTEK 12.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło klarowane, kiełbaska parzona , pasta warzywna, ogórek
zielony, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek /1,6/
Napar z lipy i rumianku
II ŚNIADANIE: Budyń śmietankowy na mleku ryżowym z musem owocowym
OBIAD:
Zupa: Zupa fasolowa z ziemniakami /9/
Drugie danie: Pierogi z owocami, sos owocowy, surówka z marchewki i brzoskwini /1,3/
Lemoniada
PIĄTEK 13.09
ŚNIADANIE: Chleb żytni, masło klarowane, jajecznica ze szczypiorkiem, konfitura z czarnej porzeczki,
ogórek zielony, rzodkiewka, pomidor /1,3/
Napar malina z koprem włoskim
II ŚNIADANIE: wafelki kukurydziane, jabłko, gruszka, marchew
OBIAD:
Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienna i natką pietruszki /1,9/
Drugie danie: Pulpety z ryby w sosie koperkowym, puree ziemniaczano marchewkowe (bez masła z
dodatkiem oliwy) , surówka z kiszonej kapusty i jabłka z natką pietruszki /1,3,4/
Herbata rooibos
PONIEDZIAŁEK 16.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło klarowane, szynka drobiowa, konfitura truskawkowa , ogórek
zielony, sałata, pomidor /1,6/
Napar melisa z owocami leśnymi
II ŚNIADANIE: jabłko, śliwki, bułka grahamka z miodem /1/
OBIAD:
Zupa: Pomidorowa z makaronem /1,9/
Drugie danie: Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym z brokułami i zielonym groszkiem /1/
Lemoniada
WTOREK 17.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni ,masło klarowane , pasta jajeczna z koperkiem, pasta z makreli
wędzonej z natką pietruszki,, ogórek zielony, pomidor /1,3,4/
Napar mięta z cytryną i miodem
II ŚNIADANIE: jabłko, gruszka, chrupki kukurydziane
OBIAD:
Zupa: Barszcz ukraiński z białą fasolką /9/
Drugie danie: Kotlet schabowy w panierce kukurydzianej, gotowane ziemniaki z koperkiem, sałatka z
ogórków kiszonych /1,3/
Napar z lipy i malin
ŚRODA 18.09
ŚNIADANIE: Bułka grahamka, masło klarowane, szynka drobiowa, pasta daktylowo - czekoladowa,
ogórek zielony, rzodkiewka, pomidor /1,6/
Kakao na mleku ryżowym
II ŚNIADANIE: Wafle ryżowe z powidłami śliwkowymi, arbuz, jabłko, banan
OBIAD:
Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem /1,9/
Drugie danie: Gołąbki z sosem pomidorowym, puree ziemniaczane ( bez masła z dodatkiem oliwy) z
koperkiem /1,3/
Kompot wieloowocowy
CZWARTEK 19.09
ŚNIADANIE: Chleb żytni, masło klarowane, pasztet drobiowy, miód, sałata, ogórek zielony , ogórek
kiszony, pomidor /1/
Napar malina z melisą
II ŚNIADANIE: Płatki owsiane z siemieniem lnianym gotowane na mleku ryżowym mus śliwkowy /1/
OBIAD:
Zupa: Grochowa /9/
Drugie danie: Strogonow drobiowy z pieczarkami, ogórkiem kiszonym i papryką, kasza pęczak /1/
Kompot jabłkowy
PIĄTEK 20.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni , masło klarowane , pasta warzywna, jajko gotowane, pomidor,
ogórek zielony, szczypiorek /1,3/
Herbata roiboos z cytryną
II ŚNIADANIE: bułka grahamka z masłem klarowanym i konfiturą truskawkową, jabłko, gruszka
/1/
OBIAD:
Zupa: Ogórkowa z koperkiem /9/
Drugie danie: Kotlet rybny w panierce z sezamem, gotowane ziemniaki z koperkiem, surówka z białej
kapusty jabłka marchewki i kukurydzy /1,3,4/
Kompot z jabłek gruszek i śliwek
PONIEDZIAŁEK 23.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło klarowane , kiełbaska parzona, , pomidor, ogórek zielony, natka
pietruszki /1,6/
Napar mięta z koprem włoskim
II ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku ryżowym z bananem i żurawiną /1/
OBIAD:
Zupa: Krem z ziemniaków i kalafiora z grzankami /1,9/
Drugie danie: Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym z zielonym groszkiem/1,4/
Lemoniada
WTOREK 24.09
ŚNIADANIE: Bułka grahamka, masło klarowane, pasta hummus, konfitura wiśniowa
ogórek zielony, pomidor /1/
Napar malina z rumiankiem
II ŚNIADANIE: Kisiel owocowy , wafle kukurydziane jabłko, gruszka
OBIAD:
Zupa: Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami /9/
Drugie danie: Domowy kotlet mielony, gotowane ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty
marchewki i jabłka /1,3/
Herbata rooibos z cytryną
ŚRODA 25.09
ŚNIADANIE: Chleb żytni, masło klarowane, szynka drobiowa, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek
zielony, szczypiorek, pomidor /1,3,6/
Kawa zbożowa na mleku ryżowym /1/
II ŚNIADANIE: mus owocowy, jabłko, śliwki,
OBIAD:
Zupa: Szczawiowa z jajkiem /3,9/
Drugie danie: Pieczona pałka kurczaka , puree ziemniaczane (bez masła z dodatkiem oliwy), marchewka
tarta
Kompot z jabłek i porzeczek
CZWARTEK 26.09
ŚNIADANIE: Chleb żytni, masło klarowane , pasta warzywna , schab pieczony, ogórek zielony, ogórek
kiszony, czerwona papryka /1,6/
Napar melisa z miętą
II ŚNIADANIE: Jaglanka na mleku ryżowym z bananem i kokosem
OBIAD:
Zupa: Rosół z lanymi kluskami /1,3,9/
Drugie danie: Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, ryż, surówka z selera i jabłka /1,3,9/
Napar z malin i lipy
PIĄTEK 27.09
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, masło klarowane, pasta rybna z koperkiem, powidła śliwkowe,
ogórek zielony, natka pietruszki, pomidor /1,4/
Herbata owoce leśne
II ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku ryżowym z żurawiną, jabłko, gruszka, marchew
OBIAD:
Zupa: Jarzynowa z zielonym groszkiem /9/
Drugie danie: Naleśniki na mleku ryżowym z dodatkiem mąki orkiszowej, mus jabłkowy, banan, sos
owocowy /1,3/
Kompot z jabłek i wiśni
** Firma LOSIR zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie
ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH:
1 – ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, 2 – SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3 – JAJA I PRODUKTY POCHODNE, 4 – RYBY I PRODUKTY POCHODNE, 5 – ORZESZKI ZIEMNE
(ARACHIDOWE)
6 – SOJA I PRODUKTY POCHODNE, 7 – MLEKO I PRODUKTY POCHODNE, 8 – ORZECHY, 9 – SELER
I PRODUKTY POCHODNE, 10 – GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE, 11 – NASIONA SEZAMU I
PRODUKTY POCHODNE
12 – DWUTLENEK SIARKI, 13 – ŁUBIN, 14 – MIĘCZAKI


 

Nawigacja
Grupy
Zajęcia dodatkowe
  • Angielski
  • Logopedia
  • Taniec
  • Akademia Reksia
  • Terminy Spotkań
  • Religia
  • Basen
© 2019 Pogodne Przedszkole w Luboniu. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Wykonanie: Compute Web Studio