Polskie specjały – program zdrowotny

Nasz program zakłada, iż co miesiąc będziemy poznawać tradycje kuchni poszczególnych krajów europejskich. We wrześniu dzieci omawiały polskie przysmaki i polskie potrawy. Podczas zajęć wychowankowie kisili już ogórki, poznawały najpopularniejsze dania i przysmaki regionalne, uczyły się tradycyjnych nazw i słuchały objaśnień wychowawczyń, w jaki sposób można to jedzonko przygotować. No cóż, to bogata i najfantastyczniejsza kuchnia świata!!!

Najpopularniejsze polskie potrawy to m.in.: pierogi, kasza, kluski, gołąbki, kotlet schabowy, kotlet mielony, bigos, galareta mięsna, golonka, zupy (żurek, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, zupa grzybowa, zupa grochowa, chłodnik),  potrawy z kapusty i ziemniaków.