W kwietniu omawialiśmy warzywa i owoce w kolorze słońca. Dzieci doskonale poradziły sobie z zagadkami smakowymi i bezbłędnie wiedziały, jakie mamy żółte owoce i warzywa. Dlatego kolejnym punktem naszego spotkania była degustacja tych żółtych pyszności.
Podczas realizacji programu zdrowotnego Kropelki poznały wartości odżywcze żółtych owoców i warzyw. Z przyniesionych mango wycinały różne kształty przy użyciu foremek, a na koniec skosztowali mango.
Magda Socha, Kropelki
Wietrzyki poznały smak dwóch owoców: mango i cytryny. Dowidziały się, ze cytryny zbiera się je z terenów Brazylii, Urugwaju i Paragwaju, wschodniej Azji, Filipin i Hawajów. Mango rośnie w Chinach i Indii. W Europie mango jest uprawiane w hiszpańskiej Andaluzji, głównie w prowincji Malaga.
Iwona Kmiecik, Wietrzyki