Niemiecka kuchnia – program zdrowotny

My, Pogodne Przedszkolaki, mogliśmy tego dnia smakować sałatki ziemniaczanej, kanapek z masłem orzechowym i bananami oraz zupy z ziemniaków. Dzieci z grupy Błyskawic przygotowały specjalne danie – upiekły słynne maślane babeczki Pfitzauf. Kuchnia niemiecka jest zbliżona do polskiej, bo dużo w niej ziemniaków, kapusty, mięsa, kaszy.

Fischbrötchen, czyli kultowa bułka z rybą 

Przekrój bułkę na pół i posmaruj obie połówki cienką warstwą sosu tatarskiego.
Umyj sałatę i połóż liść sałaty na dolnej połowie bułki.
Korniszony układamy na sałacie, na koniec włóż śledzia do bułki.

To bardzo zdrowa kanapka, ponieważ zdrowy jest śledź. Zawiera witaminę A, witaminy D oraz witaminy E. Tego fast fooda możemy zalecić osobom cierpiącym na choroby układu krążenia.